1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кристалина Георгиева заминава на двудневно посещение в Кения заради сушата и глада

Кристалина Георгиева заминава на двудневно посещение в Кения заради сушата и глада

Снимка:

В сряда ООН обяви официално състояние на глад в два района на Южна Сомалия

Европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева днес заминава на двудневно посещение в Кения, за да установи на място какво може да направи Европейският съюз за Африканския рог, засегнат от глад и суша, предаде агенция "Франс прес".

Георгиева ще пътува с полския заместник-външен министър Кшищоф Становски. "Те ще проучат ситуацията в бежанския лагер в Дадааб в източната част на страната, близо до границата със Сомалия", посочи в официално съобщение външното министерство на Полша, която е председател на ЕС до края на годината.

"Лагерът в момента е дом за четири пъти повече бежанци, отколкото позволява инфраструктурата му", продължава изявлението. Дневно около 1300 сомалийци, бягащи от конфликтите в родината си и от сушата, пристигат там, като броят им вече достига близо 440 000 души.

Най-тежката суша от 60 години в момента е обхванала Африканския рог. Близо 12 милиона души в региона се борят с глада. В сряда ООН обяви официално състояние на глад в два района на Южна Сомалия - южните части на Бакул и Долна Шабела, където кризата допълнително се задълбочава от ефектите на две десетилетия гражданска война.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.