1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Критична остава ситуацията на Балканите заради наводненията

Критична остава ситуацията на Балканите заради наводненията

Снимка:

Циклонът се движи бавно на изток, засягайки България и Румъния

Най-проливните дъждове в Сърбия през последните 120 години взеха вече пет жертви, принудиха стотици да напуснат домовете си и изолираха от света цели градове, предаде "Ройтерс". Петима души се удавиха в Сърбия, сред които един пожарникар по време на спасителна операция. Властите обявиха извънредно положение, а Сръбската православна църква отслужи молебен за спиране на дъжда.

Главната автомагистрала от Белград към Македония и България беше наводнена, а движението по нея спряно.

"Това е най-голямото природно бедствие не само за последните 100 години. Такова нещо не се е случвало в сръбската история. За един ден падна повече дъжд, отколкото за четири месеца", каза на пресконференция премиерът Александър Вучич.

Над 4600 души са евакуирани заради наводненията в Сърбия, предаде сръбското радио В-92. Най-критично е положението в поморавския окръг, на територията на Ягодина и Парачин. Около 12 000 души са в опасност.

В Белград и в 18-те засегнати от наводненията общини училищата ще останат затворени до края на седмицата. Прекъснато е движението по основния път, свързващ Белград с югозападната част на страната и с Черна гора заради наводнения и срутване на скална маса. Железопътното движение към Черна гора и Ниш е преустановено по същите причини.

В Босна е обявено извънредно положение в няколко общини, по-специално в централната и североизточната част на страната, където има сериозни наводнения, предизвикани от преливане на реки след най-проливните дъждове в района от 120 години насам. Кантоните Сараево, Зеница, Биелина и Тузла са най-силно засегнати от наводненията. Стотици къщи са изолирани или залети от водите.

В Сараево близо 3500 домакинства са останали без ток. Прекъснато е движението по много пътища в страната, които са наводнени. Хеликоптери на армията участват в спасяване на жители в Маглай (Северна Босна).

В Хърватия властите затвориха участъци от магистралата по брега на Адриатическо море заради буря и силен вятър, достигащ 150 км/ч, съобщи ДПА. Националната метеорологична служба издаде предупреждение с червен код за континенталната част на страната. Хърватските метеоролози предупреждават, че вятърът ще бъде толкова силен, че може да събори дървета и да ги носи със смъртоносна скорост.

Циклонът се движи бавно на изток, засягайки България и Румъния, отбелязва ДПА. Нивото на реките в Румъния между Букурещ и Карпатите се повишава. Наводнени са над 20 села. Метеоролозите обявиха червен код в райони в източна Румъния заради опасност от наводнения. В други райони са въведени жълт и оранжев код.

Около 7000 души от две селища в източния окръг Вранча са изолирани от света, след като пътят, водещ до тях, бе разрушен през изминалата нощ от проливните дъждове, съобщи "Медиафакс". Градушка доведе до образуване на дебел слой лед на магистралата Букурещ-Констанца, който стана причина за верижна катастрофа с участието на девет автомобила. Не се съобщава за пострадали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.