1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кризата с отпадъците в Неапол - национален проблем

Кризата с отпадъците в Неапол - национален проблем

Италианският премиер Силвио Берлускони призова всички региони в Италия да помогнат за решаването й

Италианският премиер Силвио Берлускони обяви кризата с отпадъците в Неапол за национален проблем и призова всички региони в Италия да помогнат за решаването й. Някои от северните региони продължават да отказват сътрудничество. Правителството одобри миналата седмица постановление, позволяващо купчините отпадъци, струпани по улиците на третия по големина град в Италия, да бъдат депонирани в други региони.

Но коалиционните съюзници на Берлускони от Северната лига, която редовно критикува корупцията и безпорядъка в по-бедния юг, продължават да се противопоставят на плана.

Кризата, която допринесе за падането от власт на левоцентристките предшественици на Берлускони, е резултат от години на политически провали, корупция и влияние на местната организирана престъпност, която контролира сметосъбирането. Тя се точи от години и планини от вонящи отпадъци отново се разлагат на високите температури, а сметищата са препълнени.

Гневни жители на Неапол започнаха да палят купчини боклук и да блокират шосета с торби с отпадъци през последните седмици, а новоизбраният кмет на Неапол Луиджи де Маджистрис предупреди за здравословни рискове.

Група от 14 италиански региона обявиха в обща декларация, че са готови да помогнат, но призоваха правителството да ускори откриването на допълнителни сметища. Берлускони обвинява за кризата с боклука местните политици, но жителите на Неапол смятат, че тя се дължи на бездействието на централното правителство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.