Крушките по улиците на София ще работят на енергоспестяващ режим

Това ще намали разходите за електроенергия и поддръжка с 1,1 млн. лв. на година

София ще грейне с 16 000 нови лампи със специална система за регулиране на силата на светлината. Това ще стане възможно, след като Столичната община получи 3,4 млн. евро от Международен фонд „Козлодуй” за цялостна подмяна и изграждане на осветлението, пише „Монитор“.
 
Новите лампи ще грейнат в кварталите „Дружба” 1 и 2, „Овча купел” 1 и 2, Банкя и булевард „Цариградско шосе”. Подмяната ще започне през пролетта, а в момента се изготвят процедурите от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Крушките по улиците ще работят на енергоспестяващ режим, което ще намали разходите за електроенергия и поддръжка с 1,1 млн. лв. на година.

От кметството планират спестените пари да се вложат за подмяна на осветлението и в останалите райони на столицата. В момента общината плаща над 10 млн. лв. годишно за поддръжка и ток. Проектът включва и подмяна на електротаблата, а в тях ще се поставят датчици, които ще подават сигнал до контролен център. Това ще позволи лампите да се включват автоматично в случай на мъгла или облаци през деня. Късно през нощта пък, за да се пести ток, системата ще намалява силата на осветлението.

Умната система трябва да ограничи и случаите, в които някои от лампите светят и през деня. Контролният център ще отчита и кражбата на ток. Автоматично ще се подава сигнал при авария и по този начин ще се знае точно коя лампа не свети. Сега дали светят крушките проверяват служителите на оператора и Столичния инспекторат. През изминалата година са подадени над 10 хиляди сигнала за повреди и изгорели лампи.

Новото ЛЕД осветление ще свети в продължение на 11 години. В момента от общината сменят половината от лампите годишно.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.