1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. КЗК отстрани "зелените" от обществената поръчка за "Пирин"

КЗК отстрани "зелените" от обществената поръчка за "Пирин"

Комисията е отменила като незаконосъобразно изработването на новия план за управление на парка на Тома Белев

Вчера, 27 май, Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решението на директора на Национален парк „Пирин“ инж. Валери  Мачев, с което той даде изработването на новия план за управление на Пирин на Тома Белев. Комисията връща преписката за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документи, отваряне на техническите предложения, ценови оферти и определяне на нов победител. Решението на КЗК означава, че от конкурса се отстранява „Обединение Пирин 2014“ на „Зелени Балкани“ на Тома Белев и на „Биоразнообразие“ на Петко Цветков.

Комисията е констатирала, че за ключовия експерт Мария Кехайова са представени неверни данни за трудов стаж. Приложените доказателствени референции и служебни бележки се припокриват по време. В издадените служебни бележки от „Зелени Балкани“- Ст. Загора и „Дикон груп“ се посочва по-голям стаж, отколкото е действителният. Комисията за оценка към дирекцията на парка е приела и представен договор  на Мария Кехайова  с  „Дружество за защита на птиците“ ( от коалицията „За да остане природа в България) , в който дори няма посочен срок. Мария Кехайова  е от кръга на Тома Белев. Тя има 28 договора за реклама, подписани от него, в качеството му на директор на парк "Витоша" и с други дирекции на паркове, участващи в „Асоциация на парковете в България“, също представлявана от известния природозащитник.

КЗК констатира, че фирмата жалбоподател „Пролес инженеринг“ е била несправедливо  отстранена от конкурса, провеждан от Дирекцията на парк "Пирин", с мотива, че няма доказателства за квалификацията и професионалния опит на ключов експерт (мониторинг)  проф. д-р Екатерина Павлова. Комисията към парка не е взела предвид приложената референция от ректора на Лесотехническия университет проф. д-р Веселин Брезин, удостоверяваща обстоятелството, че в продължение на 25 години проф. д-р Павлова, е част от екип по международна програма за ежегодна оценка и мониторинг на горските екосистеми, включително и на защитени територии. Проф. Павлова има над 35 години опит в областта на оценка на ефективността и мониторинг на защитени територии в България и Европа.

В обществената поръчка за изработване на план за управление на Пирин участваха : „Обединение Мист  Гарнетс“ , „Консултантска къща Европроект“,  „Пролес инженеринг” ООД, „Обединение Пирин 2014“. В края на март се разбра, че  Комисията за оценка е отстранила от  конкурса, още на фаза представени  документи, всички участници с изключение на „Обединение Пирин 2014“ , в което съдружници са „Зелени Балкани“ на Тома Белев и българо-швейцарската Фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.