КЗК отстрани "зелените" от обществената поръчка за "Пирин"

Комисията е отменила като незаконосъобразно изработването на новия план за управление на парка на Тома Белев

Вчера, 27 май, Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решението на директора на Национален парк „Пирин“ инж. Валери  Мачев, с което той даде изработването на новия план за управление на Пирин на Тома Белев. Комисията връща преписката за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документи, отваряне на техническите предложения, ценови оферти и определяне на нов победител. Решението на КЗК означава, че от конкурса се отстранява „Обединение Пирин 2014“ на „Зелени Балкани“ на Тома Белев и на „Биоразнообразие“ на Петко Цветков.

Комисията е констатирала, че за ключовия експерт Мария Кехайова са представени неверни данни за трудов стаж. Приложените доказателствени референции и служебни бележки се припокриват по време. В издадените служебни бележки от „Зелени Балкани“- Ст. Загора и „Дикон груп“ се посочва по-голям стаж, отколкото е действителният. Комисията за оценка към дирекцията на парка е приела и представен договор  на Мария Кехайова  с  „Дружество за защита на птиците“ ( от коалицията „За да остане природа в България) , в който дори няма посочен срок. Мария Кехайова  е от кръга на Тома Белев. Тя има 28 договора за реклама, подписани от него, в качеството му на директор на парк "Витоша" и с други дирекции на паркове, участващи в „Асоциация на парковете в България“, също представлявана от известния природозащитник.

КЗК констатира, че фирмата жалбоподател „Пролес инженеринг“ е била несправедливо  отстранена от конкурса, провеждан от Дирекцията на парк "Пирин", с мотива, че няма доказателства за квалификацията и професионалния опит на ключов експерт (мониторинг)  проф. д-р Екатерина Павлова. Комисията към парка не е взела предвид приложената референция от ректора на Лесотехническия университет проф. д-р Веселин Брезин, удостоверяваща обстоятелството, че в продължение на 25 години проф. д-р Павлова, е част от екип по международна програма за ежегодна оценка и мониторинг на горските екосистеми, включително и на защитени територии. Проф. Павлова има над 35 години опит в областта на оценка на ефективността и мониторинг на защитени територии в България и Европа.

В обществената поръчка за изработване на план за управление на Пирин участваха : „Обединение Мист  Гарнетс“ , „Консултантска къща Европроект“,  „Пролес инженеринг” ООД, „Обединение Пирин 2014“. В края на март се разбра, че  Комисията за оценка е отстранила от  конкурса, още на фаза представени  документи, всички участници с изключение на „Обединение Пирин 2014“ , в което съдружници са „Зелени Балкани“ на Тома Белев и българо-швейцарската Фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков.

НГК „Природата за хората и регионите“ изнесе публична информация за разкрити тесни бизнес отношения между председателя на комисията за оценка на офертите Евелина Кабакова и координатора на проекта Людмила Димитрова. Людмила Димитрова е била ръководител на екипа, изработил сега действащия план за управление на НП „Пирин“, в който през 2004 г. е участвал  и инж.Тома Белев, по това време директор на парк Витоша.  Петко Цветков пък тогава е бил възложителят на плана по линия на Българо-швейцарската програма и избрал Людмила Димитрова и Тома Белев. Фирмата на Людмила Димитрова „Екоиновации“ и на председателката на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова, „ Консултантска група за обществени  поръчки“ има търговски договори, подписвани с Тома Белев в качеството му на директор на парк Витоша .

Решението на КЗК доказа нашата хипотеза за умишлено манипулиране на обществена поръчка за план за управление на "Пирин" и незаконносъобразна  работа на Комисията в интерес на известните природозащитници. В схемата за печелене на нагласени  обществени поръчки по ОП „Околна среда“  участват едни и същи много активни "зелени" организации и техните търговски фирми, чийто терен се разчиства от поставени лица в комисиите за оценка, като се отстраняват всички останали участници. По този начин природозащитниците прибират максималната възможна цена за изпълнение на работата и си осигуряват монопол върху изработването на плановете на природните и национални паркове.

След решението на КЗК, Агенция за държавно-финансова инспекция ( АДФИ) трябва да провери обществената поръчка и да наложи персонална глоба на директора на парк "Пирин" инж. Валери Мечев, която съотнесена към паричната стойност на конкурса - 1 милион 650 000 лв. и може да надхвърли 50 000 лева.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.