1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лечението на мечката Бойка ще продължи с антибиотици

Лечението на мечката Бойка ще продължи с антибиотици

Изкълчената й тазобедрена става беше наместена от ветеринарните лекари в парка "Белица"

Мечката Бойка, която претърпя сложна ортопедична операция, беше върната в лесопарка „Липник” до Русе. Изкълчената й тазобедрена става беше наместена от ветеринарните лекари в парка "Белица". Лечението на Бойка ще продължи в следващите дни с антибиотици.

За да пропътува 600-те километра от парка в Белица, Бойка е била упоена и настанена в специална метална камера. По пътя обаче се събудила, но останала сравнително спокойна. "Изпи си водата още в началото, което е нормално, сега е жадна, ще трябва да й налеят вода и й дадат малко плодове. Надяваме се да се възстанови с времето, защото мечката е силно животно и възможностите за възстановяване са десетки пъти по-големи от тези на човека", съобщи д-р Димитър Иванов - управител на Парк за танцуващи мечки край Белица.

Лесопаркът „Липник” е роден дом на мечетата Бойка и Станди, които са брат и сестра. При подобни условия на различни места в страната живеят още 32 мечки. Част от тях очакват поколение и така броят им ще се увеличи. В същото време паркът в Белица е препълнен. Според управителя на парка, издръжката на една мечка струва 16-20 хиляди лева годишно. Това е една от причините в страната ни да няма друг парк за танцуващи мечки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.