1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ледът в Антарктика не се топи

Ледът в Антарктика не се топи

Ако целият лед на Антарктика се разтопи, морското ниво ще се вдигне с 57 м.

Водата под източноантарктическия леден шелф не показва признаци за затопляне и ледът не се топи, установиха нови изследвания, цитирани от в. "Дейли мейл" . Независимо от опасенията, че топенето заради глобалното затопляне може да повиши нивото на световния океан, изследванията на ледения шелф Фимбул показаха, че температурата на водата е около точката на замръзване.

С помоща на сензори, спуснати през три дупки в леда, учените установиха, че водата не се е затоплила, както се очакваше заради начупването на 10 шелфа в района на Антактическия полуостров.

"Положението изглежда стабилно. Това показва, че топенето под ледения шелф не се увеличава", каза Але Ноест от Норвежкия полярен институт. Ледът, пробит от учените, е с дебелина от 250 до 400 м. Резултатите са насърчителни, след като през последните години имаше обезпокоителни признаци за затопляне на южния полярен район.

Ако целият лед на Антарктика се разтопи, морското ниво ще се вдигне с 57 м. Поради този факт дори малки промени са рискови за крайбрежните градове от Пекин до Ню Йорк. Измерената температура под леда на шелфа Фимбул е минус 2,05 градуса Целзий. Точката на замръзване на солената вода е малко по-ниска, отколкото на сладката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.