Ледена планина, по-голяма от Ню Йорк, тръгва към Тихия океан

Гигантски айсберг се откъсва от шелфовия ледник Пайн Айлънд на Антарктида

Ледена планина, по-голяма от Ню Йорк, тръгва към Тихия океан. Гигантски айсберг се откъсва от шелфовия ледник Пайн Айлънд на Антарктида. По-малко от месец преди обявената от маите фатална дата 21.12.2012 г. ужасяващ катаклизъм заплашва Земята, гръмна вчера Ей Би Си нюз.

Пукнатината в Пайн Айлънд стремително се увеличава. Тя вече е дълга 30 км. Ширината й е 243 м, а дълбочината на някои места - 55 м. Пайн Айлънд е огромен 50-километров ледник в подножието на планината Хъдсън до морето на Амундсен. Той е част от ледения щит на Западна Антарктида. От него през 2001 г. пак се откъсна голям айсберг.  Той е обект на интерес от страна на учените, защото е едновременно голям и нестабилен и представлява сериозна опасност по отношение повишаването на нивото на Световния океан.

Катастрофалните процеси са резултат от глобалното затопляне. Те предвещават покачване нивото на световния океан, което може да предизвика чудовищни наводнения в редица крайбрежни райони, предупреди НАСА.

Специалистите й твърдят, че това е нормален процес, но трябва да бъде контролиран. "Не се притеснявам и по-големи ледници са се отцепвали", каза за "Стандарт" от Дъблин доайенът на антарктиците ни проф. Христо Пимпирев. Той допълни, че процесът няма нищо общо с маите.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.