1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лесовъдите у нас организират празненства, изложби и акции

Лесовъдите у нас организират празненства, изложби и акции

Снимка:

Седмицата на гората се провежда от 7 до 11 април

В петте дни на традиционната Седмицата на гората – от 7 до 11 април, лесовъдите у нас организират по региони празненства, изложби  и акции, свързани с опознаване, опазване и съхраняване на горите.

За първи път Седмица на гората се чества през 1925 година, когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите в България се провежда така нареченият празник за залесяването и Втората световна война спира нейното провеждане за повече от десетилетие. Празникът на гората и лесовъдите  е възобновен през 1956 г.

Тази година Седмицата е с мотото "С богато наследство към отговорно бъдеще" и съвпада с няколко  тематични  годишнини: 135 години от създаването на централната горска служба, 115 години горски печат и 105 години лесовъдска организация.

Ето и какво са предвидили лесовъдите в страната за следващите дни:

През Седмицата на гората ще има редица събития в различни краища на страната. Регионалната екоинспекция във Велико Търново организира изложба на тема "Вековните букови гори във Великотърновска област", посветена на седмицата. Експозицията е подредена във фоайето на Народната библиотека "П. Р. Славейков" и ще е там до 11 април.

Вековните букови гори се опазват в три резервата в териториалния обхват на тази екоинспекция – резерват "Бяла крава" и поддържан резерват "Хайдушки чукар", разположени в община Елена и поддържан резерват "Савчов чаир" в община Велико Търново. Те ще бъдат представени с плакати, карти, картички и брошура и поддържани резервати "Хайдушки чукар" и "Савчов чаир".

От 14.00 ч. днес в Регионалната дирекция по горите в Смолян бяха представени дървесни и храстови видове, разпространени на територията на регионалната дирекция.

Служители ще вземат участие в символично залесяване в Девин пред Дома на културата (от 17,30 ч.). Във вторник от 10,00 часа горските съвместно с общинска администрация ще попълнят зелена площ в Нов център. В сряда от 10.00 часа, ще бъде направено благоустрояване и озеленяване около паметна плоча в местността Смолянски езера, поставена през 1987 г. по повод залесени 1 250 000 дка гори в Смолянския регион.

В Дупница и Рила ще има концерти, а паралелно ще има консултации, свързани с управлението на горските територии и дейностите в тях в обособен открит офис на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. На посетителите ще се подаряват безплатни фиданки за залесяване.

В програмата за град Кюстендил за 11 април са предвидени работни срещи с представители на фирмите, чийто дейности са свързани с горско стопански отрасъл, както и с ловно-рибарски сдружения. Тържественото закриване на Седмицата на гората ще бъде в Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора".

В Благоевград в двора на Дома за медико-социални грижи за деца "Св. Стилиян" ще бъдат засадени фиданки в понеделник. В 13:00 ч. пък ще бъде открита изложба от детски рисунки на тема: "Гората е живот", на ловни трофеи и ботаническа сбирка.

Във вторник в централния градски парк ще бъдат поставени 5 мраморни табели с латинското и българско наименование на избрани дървесни видове в парка. Пред сградата на ДГС - Благоевград ще се раздават на граждани  и обществени организации семенищни фиданки за залесяване от видовете: шестил, липа, явор, туя, обикновен кестен, червен дъб, птиче грозде, люляк и лавровишня. В програмата е предвидено и засаждане на дръвчета в местността "Памет и вяра" над Благоевград, което е заложено за 9 април.

Приморско също ще отбележи тазгодишната седмица на гората със залесителни акции в цялата община. Мотото на събитието е "С богато наследство към отговорно бъдеще". Дните ще бъдат открити на 7 април с посещение на "Беглик таш" и почистване на района на тракийското светилище.  Залесителни акции ще има в Приморско, Ново Паничарево, Китен, Ясна поляна, Веселие и Писменово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.