1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Липа от унгарската област Шомод спечели конкурса за европейско дърво на годината

Липа от унгарската област Шомод спечели конкурса за европейско дърво на годината

Българският претендент за титлата се класира на трето място с подадени 6 071 гласа

Липата от унгарската област Шомод спечели международния конкурс "Европейско дърво на годината 2012” с 11 158 подадени гласа, стана ясно след приключилия онлайн вот. На второ място по брой събрани гласове е брястът от Румъния с 9 812 гласа.

Българският претендент за титлата – 700-годишният бряст от с. Нисово, Русенско, се класира на трето място с подадени 6 071 гласа. Дървото получи привилегията да представи страната ни в международната надпревара, след като спечели националния конкурс "Дърво с корен 2011”, организиран от Фондация "ЕкоОбщност”.

Церемонията по награждаване ще се проведе на 23 май 2012 г. в офиса на Международния съюз за защита на природата (IUCN) в Брюксел. Номиниралите дървото победител ще получат дървена скулптура, изработена от популярния чешки творец Мартин Патрични.

Профилите на участниците са достъпни на адрес www.treeoftheyear.org. Конкурсът "Европейско дърво на годината” се провежда за втори път и неговата популярност непрекъснато нараства. Първата година в него взеха участие 5 държави - България, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия, а втората година се включиха също Полша и Франция.

По-известен сред местните като Дървото на желанията, столетникът от Нисово спечели българския конкурс с историята за млада, сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите ѝ със сок от бряста. Легендата беше разказана от ученици от клуб "Екология” на ОУ "Христо Ботев”, с. Щръклево, Русенско.

Точно с интригуващия разказ те спечелиха и подкрепата за своето любимо дърво - то получи 1 245 уникални гласа в онлайн вота за "Дърво с корен 2011”, което го нареди на първо място сред десетте финалисти в конкурса и му отреди привилегията да представи България в международната надпревара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.