1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Липсата на пари може да спре работата на Националната астрономическа обсерватория на Рожен

Липсата на пари може да спре работата на Националната астрономическа обсерватория на Рожен

Средства за поддържане на апаратурата и инфраструктурата няма

Седмица след историческия скок на човек от ръба на Космоса, у нас сме на път да загубим астрономическата си обсерватория. Липсата на пари може да спре работата й, което ще е пагубно и за апаратурата в най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа.

Поредна година с бюджетен дефицит - поредна криза в Института по астрономия. Заради липса на средства на първо време учените, които откриват астероиди и нови структури в активни галактики, ще получават заплати, намалени с 40%.

„За да си помогнем, да помогнем за оцеляването на обсерваторията, се наложи да съкратим своите заплати. И за да ви стане ясно за какво говорим, ще ви кажа, че огромната заплата на младия научен работник, назначен с 364 лв. преди известно време, сега пада на минималната работна заплата за страната”, сподели директорът на обсерваторията доц. д-р Таню Бонев, цитиран от bTV.

По сметката на института има пари, но те са за различни проекти и купуване на специализирана апаратура и не могат да се използват за плащането на тока, например. Така средства за поддържане на апаратурата и инфраструктурата няма и може уникалната научна база да спре да работи съвсем скоро.

„Обсерваторията ще започне бавно да се руши. И колкото по-студено става времето и повече сняг падне, толкова скоростта на рушене ще се увеличава”, каза още Бонев.

Може да звучи невероятно, но Институтът по астрономия е започнал кампания за събиране на средства. Защото, както се казва в писмото към нея - Националната астрономическа обсерватория на Рожен е единствената врата на България към Космоса. Нека не я затваряме!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.