1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лобира се за отслабване на проекторешението за Пирин

Лобира се за отслабване на проекторешението за Пирин

Предупреждението е на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“

Българското правителство се е разбрало с една от държавите член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО да поиска промяна на проекторешението на комитета за Пирин, което вероятно ще бъде гласувано на годишното заседание на организацията на 28 юни 2018 г., предупреждават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.
 
Тъй като в момента България не е член на комитета, в който на ротационен принцип участват около 20 държави, българското правителство трябва да се разбере с друга държава, която да поиска отваряне на решението. На годишната среща на комитета през 2016 г. например, когато отново се дискутираше Пирин, българското правителство се беше уговорило с Казахстан, който поиска отслабване на тогавашното проекторешение.
 
България е изпратила за тазгодишното заседание на комитета в Бахрейн, където се провежда заседанието на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, петчленна делегация, оглавявана от вицепремиера Валери Симеонов, която да лобира за отслабване на проекторешението за Пирин. Тази година България е единствената европейска държава с проблемно природно място, което ще бъде разглеждано на заседанието на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО. Интересно е коя държава ще излезе да подкрепя тезите на българското правителство за отслабване на проекторешението за Пирин.
 
Миналата седмица по информация в медиите и екоминистърът Нено Димов се е срещнал в централата на ЮНЕСКО с представители на други държави, за да се опита да промени проекторешението за Пирин. Той заяви в телевизионно интервю, че Пирин не е важна тема.

Дали наистина не е важна тема, след като за Бахрейн замина българска делегация, чието присъствие там е вероятно по-скъпо, отколкото средствата, необходими да се направят екологичните оценки на новия план за управление на Национален парк Пирин и на промените в сегашния. И тази делегация ще лобира срещу тези екологични оценки.
 
Защо българското правителство толкова силно се притеснява от проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин?
 
В проекторешението на ЮНЕСКО се казва българското правителство да не прилага промените от декември 2017 г. в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато той не се подложи на екологична оценка. Припомняме, че тези промени отвориха за застрояване до 48% от територията на парка.
 
Също така в проекторешението на ЮНЕСКО се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален план Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 г., което също изисква това. Българското правителство трябва да представи екологичната оценка на плана за проверка от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане готово. Подготвеният нов план за управление предвижда предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националeн парк Пирин спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.