1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Локализирани са пожарите, възникнали през почивните дни

Локализирани са пожарите, възникнали през почивните дни

При забелязване на пламъци и дим в гората и прилежащите територии сигнализирайте на спешния телефон 112

Локализирани са двата по - големи горски пожара, възникнали през почивните дни на територията на страната. Единият пламна край магистрала “Тракия”, в района на Ихтиман, в близост до жп линията. Благодарение на бързата и адекватна реакция пожарът бе овладян още преди настъпването на нощта и не бе допуснато огънят да се разпространи и да затрудни движението по магистрала “Тракия”. Над 85 служители на горските стопанства и ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” се включиха в потушаването на пожара. През нощта бе осигурено и наблюдението на двете огнища. Пожарът е низов и е обхванал около 240 дка широколистна гора, при което са засегнати само треви, храсти и мъртва горска постилка.

Втората гореща точка на територията на страната беше край ямболските села Голям Дервент и Вълча поляна. Пожарът възникна вчера късно следобед в близост до българо-турската граница, на територията на община Елхово – ДГС Елхово. Огънят е овладян и в момента огнището е локализирано. Засегната е 600 дка широколистна и около 100 дка иглолистна гора. Пожарът е низов, има отделни иглолистни участъци, в които стихията е обхванала и цели дървета. Два хеликоптера, четири противопожарни автомобила и тежка техника са включени в потушаването на огъня в горския масив. Общо около 90 души, пожарникари, горски служители и доброволци се опитваха да локализират огъня. През нощта дежурни екипи бяха на мястото и следяха обстановката, за да не бъде допуснато разрастване на огъня. Поради очакваните високи температури днес обливането с вода от хеликоптерите продължава.

Конкретните причини за двата пожара предстои да бъдат изяснени.

Призоваваме всички да бъдат особено внимателни при боравене с огън и извършване на огреви дейности на открито през следващите седмици и месеци. При забелязване на пламъци и дим в гората и прилежащите територии сигнализирайте на спешния телефон 112!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.