1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ловните нарушения в защитена зона „Дуранкулашко езеро“ продължават

Ловните нарушения в защитена зона „Дуранкулашко езеро“ продължават

През тази година схемата за патрулиране ще стартира по-рано

Лов в защитена зона „Дуранкулашко езеро“, стрелба в тъмната част на денонощието и навлизане с лодки във водоема са част от нарушенията, които екип на LIFE+ проекта „Сигурно обежище за червеногушата гъска“ са установи на 1 ноември в събота.

Ежегодно се регистрират многобройни нарушения на ловните и природозащитни норми в района на двете Натура 2000 зони, информираха от БЗДП. От организацията припомниха, че през 2012 г. на територията на защитена зона „Дуранкулашко езеро” е убита Голяма дропла. Извършителят така и не е установен.

Всяка година в района на проекта са регистрирани ранени червеногуши гъски. Много от тези птици носят следи по маховите пера от ловната стрелба и често се виждат червеногуши гъски с липсвaщи или пречупени от изстрели пера.

С цел да се сведат до минимум нарушенията на ловното и природозащитното законодателство в защитените зони „Шабленски езерен комплекс“ и „Дуранкулашко езеро“ по време на предходния ловен сезон в района са действали смесени патрули. Те са включвали представители на РИОСВ – Варна, РДГ – Варна, ДЛС – Балчик, ЛРД – Шабла, БДЗП, полицията и служба КОС в гр. Шабла. От началото на декември 2013 до края на януари 2014 г. смесените патрули са извършили 17 проверки, като повечето от установените нарушения са включвали лов в близост до границите на защитена зона и в тъмната част от деня.

Тази зима, поради ранното застудяване и наличие на гъски, схемата за патрулиране ще стартира по-рано за пресичане на нарушенията. Предприемането на по-строги санкции на нарушителите и засилване на контрола от страна на държавните институции е част от решаването на проблема. България носи значителна отговорност за опазването на този вид в Европейския съюз, тъй като в отделни периоди до 95% от световната популация на вида се концентрира на територията на страната.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.