1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лукойл планира да придобие в България парк от вятърни електроцентрали

Лукойл планира да придобие в България парк от вятърни електроцентрали

Сделката е на стойност 50 милиона евро

Лукойл планира да купи вятърни електроцентрали в България, съобщиха днес редица руски медии, цитирайки източници на РИА Новости. Според тях най-голямата руска частна петролна компания планира да придобие в България парк от вятърни електроцентрали с мощност над 20 мегавата при сделка от 50 милиона евро, която ще бъде приключена в края на 2011 или началото на 2012 година.

"Водят се преговори по придобиването на парк от вятърни електроцентрали в България с мощност над 20 мегавата. Планира се сделката да приключи в края на тази или в началото на идната година", посочва един от източниците на РИА Новости.

Представител на пресслужбата на Лукойл потвърди, че такива преговори наистина се водят. През юли Европейската комисия одобри създаването на смесеното дружество LUKErg Renew между Лукойл-Екоенерго (100 процента дъщерно дружество на Лукойл) и италианската компания ERG Renew. Страните подписаха споразумение за създаване на смесено дружество на паритетна основа в края на май 2011 година.

Учредителите ще внесат в уставния капитал на предприятието по 35 000 евро. Съвместното предприятие ще работи в сектора на приложението на възобновяемите енергийни източници първоначално на територията на България и Румъния, а след това в Украйна и Русия, уточнява електронното издание на в. "Комерсант".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.