1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лясковец е домакин на първия по рода си у нас карвинг фестивал на зеленчуците

Лясковец е домакин на първия по рода си у нас карвинг фестивал на зеленчуците

В рамките на 10 дни зимнината ще бъде емблема на иначе винарския град

Лясковец е домакин на  първия по рода си у нас карвинг фестивал на зеленчуците и гурбетчийското градинарство. В рамките на 10 дни, от 28 септември до 7 октомври, зимнината ще бъде емблема на иначе винарския град. В кралството на зарзавата са  ангажирани всички от града и околията с цел да покажат, че земеделието е важен отрасъл и се нуждае от внимание. С реализирането на проект "Карвинг фестивал - Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство", се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща града като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство.

За провеждането на фестивала е отделена цяла старинна улица в красивото градче, където се намира и единственият на Балканския полуостров Музей на гурбетчийското градинарство. Специално за фестивала в двора на комплекса е възстановено внушително градинарско колело, с което се демонстрира как земеделците са поливали в миналото и да се изтъкне, колко са изобретателни лясковчани. Над два километра атрактивен и цветен декор са разпънали организаторите. Буквално цели къщи са обвити в шарени платна от плодове и зеленчуци. Други от транспарантите илюстрират малчугани в специално за случая ушити костюми – домат, бамя, лук, тиква и др.

Официалното провъзгласяване на шарената зеленчукова столица направи снощи кметът на града д-р Ивелина Гецова. Официални гости на събитието бяха представители МРРБ, министерство на културата и местни депутати. Празникът беше огласен от многолюдно карнавално шествие с мажоретки, оркестър, ученици и деца облечени като зеленчуци, читалищни дейци и самодейни състаши от селата.

 За доброто настроение на публиката бяха раздадени стотици балони с хелий за повече усмивки. Всички посетители имат възможността да напъхат главите си в отворите на забавни паравани – рисунки на приказки, като „Дядо и ряпа”, „Медената питка”, „Златната ябълка” и т.н. Атракцията е реалиализирана от група млади художници от Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методии” в състав Евгения Левтерова, Невена Левтерова, Ивайло Върбанов, Даниел Иванов и Петя Петкова. Творческият колектив е и автор на логото на феста и декор за театрална постановка „7 дни в Лясковските кралски градини”.

Десетки шатри опасват фестивалното пространство, в които са настанени изложби, тематични плетива и билки. Там ще се разказват истории, митове и легенди за зеленчуците, за домата, който е донесен у нас, чак от перуанските Анди, както и за вълнуващи премеждия и успехи на родните земеделци в Чехия, Унгария, Австрия и др. Агро модата също има своето заслужено място – на специален щанд се показват аграрни бижута за дамите, обеци във формата на домат, кулие грозде, пръстен патладжан, ключодържател праз лук и много други шантави джаджи, изработени от деца и лелки в арт работилницата на града.

Кулинарно състезание между поколенията пък има през целия ден днес и има задачата да открие най-добрата домакия в региона. Снахи и свекървещици се състезават до огъня, коя ще сготви най-вкусно. Сръчни дами от общината пък ще се съберат край казани за варене на лютеница и без да се състезават ще имат задачата да извадят старите рецепти от едно време и да забъркат нещо вкусно за публиката. Предвидени са още зеленчукови партита и здравословни коктейли. През десетдневката участие ще вземе и билкарят чудо Емил Елмазов, който е откраднал питие от боговете. За първи път шефът на билкарите ще приготви древния еликсир Амброзия, който е изключително полезен за здравето и ще разкрие неговата тайна. Посетителите ще опитат и гофрети с лимец и подправки.

Партньор на фестивала е читалище „Земеделец – 1899 г.” в село Козаревец. Там ще се състои театрално представление с героите на Джани Родари, а най-интересното е, че към сцената са привлечени деца, които никога не са излизали пред публика, но са страшно талантливи. Изнесено събитие ще има и в родното село Джулюница на сумиста Калоян Махлянов – Котоошу, където ще има базар на биологичната продукция.

Един от най-атрактивните моменти е самото Карвинг шоу. То ще се състои в комплекс Лесопарка и всеки ще може да дълбае наволя. Първо ще има демонстрация от професионалисти, а след това всеки запален от този вид изкуство ще може да подхване специалните ножове и да фантазира върху кората на зеленчуците. В града дори група дами се стягат да основат цял професионален клуб, така че и за тях това ще е добра репетиция. Фестивалът ще има и второ издание, което вече е начертано от към организация. То ще се състои в края на месец пприл и началото на май догодина. Иновативната идея на лясковчани е облечена в проект „Карвинг фестивал. Лясковец – столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” реализиращ се по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г”, съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския фонд за регионално развитие. Стойността му е 485 386 лв.

Програмата на карвинг фестивала в гр. Лясковец може да видите в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.