1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Малдивите ще се превърнат в най-големия морски резерват в света

Малдивите ще се превърнат в най-големия морски резерват в света

Снимка:

Страната е една от най-пряко засегнатите от глобалното затопляне

Президентът на Малдивите Мохамед Уахид съобщи в Рио де Жанейро, че страната му, която е една от най-пряко засегнатите от глобалното затопляне, ще се превърне до пет години "в първата страна-морски резерват". Той ще бъде и най-големият в света.

Пред представителите на 191 страни членки на ООН, събрани в Рио, Уахид посочи постигнатия напредък от страната му в областта на тайното развитие и припомни, че тази година тя е създала "първата биосфера на ЮНЕСКО" в един от 20-те си атола, допълва БГНЕС.

Президентът съобщи още, че "в кратък срок", до пет години, страната му ще се превърне в "първата държава-морски резерват", който ще бъде и най-големият в света. В този резерват рибарството ще бъде "трайно и екологично, изключващо техниките, които унищожават биосферата", изтъкна Уахид, имайки предвид индустриалното риболовство.

"Малдивите са изправени пред най-драматичните и трудни предизвикателства в историята си", страната трябва да се справя с бързото нарастване на населението си и се намира в "труден преход" към демокрация, посочи президентът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.