1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мълниите се увеличават заради глобалното затопляне

Мълниите се увеличават заради глобалното затопляне

Това може да доведе до повече пожари

Глобалното затопляне ще доведе до увеличаване на броя на мълниите. В САЩ до края на века те ще са с 50% повече, пише vesti.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Увеличението на мълниите може да доведе до повече пожари, тъй като и сега те предизвикват половината от тях. Освен това мълниите убиват десетки американци всяка година, така че и този риск ще се увеличи.

Вземайки под внимание различни фактори, сред които количество на валежите и затопляне на въздуха, учените прогнозират 12% увеличение на мълниите за всеки градус по Целзий повишаване на температурите.

На базата на 11 различни климатични модела, използвани в изследването, специалистите предричат повишаване на температурите с 4 градуса по Целзий до края на века.

Учените обясняват, че повишаващите се температури подхранват мълниите, тъй като количеството водни изпарения в атмосферата – горивото за гръмотевичните бури, се увеличава със затоплянето на въздуха.

Много експерти приписват екстремните климатични проявления през последните години на глобалното затопляне, което според мнозина е резултат от човешката дейност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.