Мълниите се увеличават заради глобалното затопляне

Това може да доведе до повече пожари

Глобалното затопляне ще доведе до увеличаване на броя на мълниите. В САЩ до края на века те ще са с 50% повече, пише vesti.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Увеличението на мълниите може да доведе до повече пожари, тъй като и сега те предизвикват половината от тях. Освен това мълниите убиват десетки американци всяка година, така че и този риск ще се увеличи.

Вземайки под внимание различни фактори, сред които количество на валежите и затопляне на въздуха, учените прогнозират 12% увеличение на мълниите за всеки градус по Целзий повишаване на температурите.

На базата на 11 различни климатични модела, използвани в изследването, специалистите предричат повишаване на температурите с 4 градуса по Целзий до края на века.

Учените обясняват, че повишаващите се температури подхранват мълниите, тъй като количеството водни изпарения в атмосферата – горивото за гръмотевичните бури, се увеличава със затоплянето на въздуха.

Много експерти приписват екстремните климатични проявления през последните години на глобалното затопляне, което според мнозина е резултат от човешката дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.