1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Маркирани със сателитни предаватели морски орли излетяха успешно

Маркирани със сателитни предаватели морски орли излетяха успешно

При проведеното наблюдение през изминалия уикенд екипът на БДЗП e успял да наблюдава двата орела заедно

Маркираните със сателитни предаватели през месец май два млади морски орли успешно излетяха от гнездото си на един от дунавските острови и се подготвят за своите следгнездови скитания, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Наблюденията на орнитолозите показват, че в края на месец юни орлите започнаха все по-често да напускат гнездото си, а през последните няколко дни вече летят и извън територията на острова. При проведеното наблюдение през изминалия уикенд екипът на БДЗП e успял да наблюдава двата орела заедно. Почти целия ден орлите са прекарали в опознаване на природата около тях.

Най-голяма част от деня морският орел прекарва в любимото си занимание – кацнал на дърво и оглеждайки района. Не малко време „младежите” са отделили на тренировъчни полети и игри, гонейки се по-между си или преследвайки чайки и врани.

Сателитни предаватели се поставят на морски орел за първи път в България, припомниха от БДЗП. Целта е да бъде събрана повече информация за начина на живот и за местата, които посещават и където ловуват морските орли. С помощта на предавателите, БДЗП ще събере и анализира информация за заплахите, пред които този рядък вид е изправен.

През 1980 г. у нас е имало само една двойка морски орли. Благодарение на дългосрочните природозащитни мерки в България и целия ареал на вида, популацията му постепенно се възстанови и днес в България гнездят 20 двойки. БДЗП започна действията си по спасяване на морския орел още в началото на 90-те години, когато постави първите изкуствени гнезда по дунавските острови. Скоро ще могат да се следят ежедневните придвижвания на орлите на специално разработения модул към интернет сайта на дружеството.

Дейностите по опазване на морския орел през тази година се финансират в рамките на проект „Трансграничен модел за опазване на природата и устойчиво ползване на природните ресурси по течението на река Дунав”, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния 2007-2013.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.