1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мащабна акция по почистване на Мальовица

Мащабна акция по почистване на Мальовица

В събитието участваха хора от цялата страна, а имаше и международно участие от Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания

Над 70 доброволци събраха 110 чувала с боклук за 4 дни в Рила по време на традиционното високопланинско почистване, организирано от екологично сдружение “За Земята” и със съдействието на Национален парк “Рила”.

В събитието участваха хора от цялата страна, а имаше и международно участие от Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания. Много деца и младежи взеха участие, най-малките чистачи бяха на 2 години. Почистването е част от кампанията “ИзЧисти планини”.

dobrovolci-rila

Акцията се проведе в района на хижа Мальовица, а групи от доброволците се качиха и до едни от най-посещаваните заслони — Страшното езеро и Орловец (наричан и БАК), както и до върха.

Въпреки голямата надморска височина и труднодостъпните терени, отпадъци не липсваха — както стари консерви, стъкло и текстил, така и нов боклук, предимно пластмаса.

Оказа се, че близо до хижа Мальовица от години съществува сметище, голяма част от което към днешна дата е заровено в пръст и растителност. Освен битови отпадъци отпреди десетилетия, там с години са изхвърляни килими, балатуми, възглавници, вериги от шейни, дори и радиатор и акумулатор. Сегашните хижари вече изнасят отпадъците си до депото в Самоков, но сметището трудно може да бъде изчистено изцяло.

chistene-maliovica

Най-честият отпадък, откриван в храсти, скали, по поляни бяха пластмасови бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки. За тях има решение, което от “За Земята” настояваме да се въведе възможно най-скоро в България — депозитна система. В страни, в които вече има работеща система за връщане на пластмасови бутилки и кенчета срещу определена сума, се наблюдава рязко намаляване на такива отпадъци в природата.

Всички доброволци си носеха собствена посуда за храна, бутилки за вода и канчета  — това е и основното послание към туристите, които посещават планината, както и към хижарите — да не се използват чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, които бързо стават отпадък, а да сме отговорни планинари и да използваме съдове за многократна употреба.

chistene-rila

Тази година в рамките на събитието се проведе дискусия за младежи между 15 и 29 години на тема "Нулеви отпадъци" и отговорно планинарство. То е част от Програма на Министерството на околната среда и водите: "Политики за младежта в сферата на околната среда". Това е първото от няколко предвидени събития, които ще се организират от ЕС “За Земята” и Национален парк Рила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.