1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мащабно почистване на зоните около река Тунджа организира от 9 април община Ямбол

Мащабно почистване на зоните около река Тунджа организира от 9 април община Ямбол

За осъществяването му ще се разчита на близо 600 души

Мащабно почистване на зоните около река Тунджа организира от 9 април община Ямбол. За осъществяването му ще се разчита на близо 600 души, заети по програмата "14 дни обществено полезен труд", уточняват от местната управа.

Цялото протежение на реката в рамките на града е разделено на участъци, които ще се почистват по групи от по 10-12 човека. Това е безпрецедентна мярка за разчистване дигите на Тунджа, каквато не се е случвала от десетилетия насам, пише "Дневник".

Кампанията по почистване на зоните край реката ще се допълни от дейностите по разчистване на речното корито, които са част от проекта "Комплексни мерки за предотвратяване на наводненията в община Ямбол", на обща стойност 725 285 лв. Те включват ремонт на шлюзовете, укрепване на диги и премахване на избуялата растителност, така че да се осигури нормална проводимост на реката.

Почистването на реката и зоните около нея изисква огромен ресурс, с какъвто общината не разполага. Затова използваме всяка възможност за привличане на средства и начини за облагородяване на тези участъци", коментира кметът Георги Славов.

Над 100 микросметища ще бъдат ликвидирани в рамките на месец, уточняват още от община Ямбол. Първите купчини боклуци бяха вдигнати от междублоковите пространства в ж. к. "Граф Игнатиев". Предстои работа в к-с "Диана", "Хале", "Зорница".

Почистващата фирма работи по утвърден график, в който са включени подробни локални сметища в целия град – в централната градска част и по кварталите. Акцията е в рамките на общоградското пролетно почистване, което ще се състои на 7 април, събота, от 10 часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.