1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мечката Белла от зоологическата градина в парка "Аязмото" роди за десети път

Мечката Белла от зоологическата градина в парка "Аязмото" роди за десети път

Трите рожби тежат по около 300 г

Мечката Белла от зоологическата градина в старозагорския парк "Аязмото" роди за десети път на 14 януари 2012 г., съобщиха от община Стара Загора.

Едва днес обаче служителите са успели да видят, че е станала майка на три рожби, които по тяхна преценка тежат по около 300 г. За първи път тази година Белла ражда толкова рано, обикновено това става през втората половина на месеца, коментира управителят Радослав Михайлов, цитиран от БГНЕС.

Малките се раждат безпомощни и майката не се отделя от тях, докато поотраснат през студените зимни месеци. Обикновено през месец май за първи път мечетата излизат навън за радост на посетителите на зоологическата градина. Едва на втората година майката започва да отделя малките от себе си. В природата мечките раждат през година, но откакто е в зоопарка Белла ражда всеки януари

15-годишната мечка е в старозагорския зоопарк от 19 февруари 2002 г. Тя пристигна тук след "артистична кариера" в софийския цирк. Заедно с партньора си Марк Антоний, който е по-възрастен с шест години, са дали живот на двайсетина мечета. Повечето са разменени за животни от други зоопаркове, обяснява Михайлов и уточнява, че така са се сдобили с тигрите, австралийското ему, женския рис и др.

Старозагорският зоопарк е създаден през 1957 г. и е един от най-големите в страната. Той е лицензиран за отглеждане на диви животни извън естествените им обиталища в природата. На обща площ от 240 дка посетителите могат да видят около 400 животни от 80 различни вида.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.