1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мечки от Гърция идват да спят зимен сън в България, според еколог

Мечки от Гърция идват да спят зимен сън в България, според еколог

Повечето мечи бърлоги в България се намират на северни склонове, обикновено над 1800 метра надморска височина

Мечите бърлоги се намират на по-висока надморска височина, където снегът се задържа до по-късно – поне до месеците март-април. Това каза  Костадин Вълчев – координатор на Сдружение за дива природа „Балкани”, съобщи Агенция "Фокус".

Той обясни, че мечките избират такива места, където входът на пещерата да може да се затрупа при навяването на снега и вътре да се осигури постоянна температура, тъй като ако входът остане незатрупан, тогава температурата варира според външната. Екологът обясни, че през деня температурата може да е положителна, но през нощта да падне под нулата и това да коства по-голям енергиен разход за мечката, за да прекара зимата.

Това е причината повечето мечи бърлоги в България да се намират на северни склонове,  обикновено над 1800 метра надморска височина. Вълчев каза също, че мечките, които обикалят през годината в Гърция много често идват да спят в българската част на Родопите точно поради тази причина, че въпреки по-ниските средни температури, снегът им подсигурява по-оптимални и по-комфортни условия в бърлогите. Не се изключва обаче и фактът мечката да смени една бърлога с друга през зимата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.