1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мексико призова за действия срещу обезлесяването

Мексико призова за действия срещу обезлесяването

Всяка година в света се изсичат гори с територията на Англия

Приемането на глобален договор за климата изглежда далеч във времето, но преговорите в Мексико могат да родят друго важно споразумение – за борба с обезлесяването, което е сред основните причини за глобалното затопляне. Това пише британския вестник Индипендънт, цитиран от 3e-news.net.

Програмата, наречена "Намаляване на емисиите от обезлесяване и деградация на горите (REDD)" предлага финансови стимули на развиващите се страни като Бразилия, Индонезия и Демократична република Конго за спасяване на техните тропически гори.

„Време е да действаме, тук и сега, с подкрепата на всички страни, за одобрението на план REDD за намаляване на обезлесяването”, призова в неделя мексиканският президент Фелипе Калдерон, който е домакин на срещата.

Всяка година в света се изсичат гори с територията на Англия (13 млн. хектара или 50 хил. кв. мили) за добив на дървесина и за освобождаване на терени за пасища. При унищожаване на горите, изгорената или загниващата дървесина освобождава натрупаното въглеродно съдържание под формата на CO2. През последните 15 години обезлесяването и разрушаването на горите са причинили между 12 и 25% от годишното количество емисии на парникови газове.

Досега развитите държави са обещали близо 4.5 млрд. долара за REDD. Основният донор е Норвегия, която измежду много други инициативи се е ангажирала и с отпускането на 1 млрд. долара за Индонезия. Азиатската страна смята да наложи двугодишен мораториум върху концесиите на тропически гори и торфища от 2011 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.