1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мексико затваря едно от трите най-големи сметища в света

Мексико затваря едно от трите най-големи сметища в света

Правителството на страната планира да построи завод за преработка на отпадъци

В края на миналата година Мексико започна да затваря едно от трите най-големи сметища в света. Известно време полигонът ще продължи да приема боклуци от човешката дейност, тъй като алтернативата е в процес на създаване., пише greentech.bg.

Правителството на страната планира да построи завод за преработка на отпадъци, който ще може да извлича метан от горящите отпадъци с цел използване в селското стопанство.

Част от останалите биогазове, получавани от преработката на боклука, ще бъдат изкупувани от местна компания за производство на цимент. Твърди се, че тя ще изгаря дневно по 3 милиона боклуци.

Трета част от отпадъците ще постъпи за компостиране с цел производство на органична маса за нуждите на селското стопанство.

Сметището, известно с поетичното име Bordo Poniente, се използва от 1985 г. В последните години дневно в него се изхвърлят по 12 000 тона боклук, като досега се натрупани общо 76 милиона тона отпадъци.

Изчисленията показват, че енергията, която може да се извлече от подобен обем боклук, възлиза на 250 гигаватчаса. Това би осигурило отопление на 35 хиляди домове в мексиканската столица в продължение на няколко години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.