Мерят качеството на атмосферния въздух в района на Ихтиман

Снимка:

Предписан е непрекъснат контрол до пълното потушаване и преустановяване на дименето

Експерти от РИОСВ – София провериха на място ситуацията във връзка с дима от горящото депо за битови отпадъци край Ихтиман. Става въпрос за закритото сметище на общината, което не функционира от октомври 2016 г.

Предписан е непрекъснат контрол до пълното потушаване и преустановяване на дименето. На мястото е позиционирана е мобилна станция за измерване на качеството на атмосферния въздух. В района експерти от Изпълнителната агенция по околна среда ще извършат замерване с преносими апарати за аварийни ситуации.

На 28 юни от РИОСВ – София е извършена проверка, а кметът на Ихтиман е получил предписание общината да предприеме действия за превантивен контрол с цел недопускане на запалвания през летния сезон.
 
Ден по-късно от общината са алармирали екоинспекцията за възникнал пожар, следствие от самозапалване поради високите температури. Незабавно са били предприети действия за потушаване на пожара, който поради характера на терена няколкократно е възниквал наново. Междувременно огънят навлиза в дълбочина въпреки непрекъснатото запръстяване.
Към 18 ч. на 4 юли кметът е информирал РИОСВ – София, че пожарът е потушен, но има леко остатъчно димене.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.