1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Местят стадо от 230 овце на 30 километра

Местят стадо от 230 овце на 30 километра

Спасяват царския орел

Стадо от 230 овце ще бъде преместено с 32 км от сегашното си нахождение в с. Цръклевци, община Драгоман до с. Зимевица, община Своге. Акцията е организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е част от проект на организацията за опазване на царския орел и ловния сокол в зоните от "Натура" в България.

Преместването на овцете цели да се повиши качеството на ливадите и поляните в района на с. Зимевица, което може да стане, ако там се осигури доброто им поддържане чрез паша от овце. Подобни места са естествен дом за лалугера, който от своя страна е основна храна за двата вида защитени хищни птици, обясняват екоактивистите.

Преходът на овцете започна днес от 8 ч. в село Цръклевица и се очаква животните да успеят да преминат разстоянието от 32 км до с. Зимевица за 2 дни. Трасето, по което ще преминат домашните животни, ще пресече 2 главни и 1 второкласен път, а ескортът ще се осъществи от група доброволци и няколко породисти кучета.

Природозащитниците обясняват, че преместването на овцете ще повлияе положително върху устойчивото развитие на региона, в който се срещат царския орел и ловния сокол. В момента обаче там животновъдството е доста западнало.

От БДЗП уточняват, че до този момент подобно действие с такъв мащаб от страна на неправителствена организация в България не е правено.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.