1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Метеорологичната обстановка в страната ще остане сложна

Метеорологичната обстановка в страната ще остане сложна

Пулсациите на вятъра в Източна България ще достигат до 22-26 м/сек

Под влияние на средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка в страната ще остане твърде сложна. Ще вали сняг, като постепенно дъждът и по южното крайбрежие на морето ще премине в сняг. В по-голямата част от страната валежите ще бъдат значителни и ще се образува съществена, нова снежна покривка - между 20 и 50 см. Ще духа умерен и силен североизточен вятър, който ще причинява виелици и образуване на преспи и навявания. Пулсациите на вятъра в Източна България ще достигат до 22-26 м/сек.

Вълнението на морето ще бъде бурно - 5-6 бала. Температурите в по-голямата част от страната през деня ще остават без съществена промяна между минус 8° и минус 3°, понижавайки се в крайните югоизточни райони до 0°. В София около минус 7°. Вятърът в съчетание с отрицателни температури ще създава усещане за много по-студено време. Атмосферното налягане e по-ниско от средното, още ще се понижи.

В планините ще вали обилен сняг и снежната покривка ще се увеличи поне с 30-50 см, а вятърът на места ще прави непроходими преспи. Видимостта ще бъде силно намалена, както от снеговалежът, така и от облачността. Вятърът по билните части ще е от изток - бурен и ураганен. Температурите в слоя от 1200 м надморска височина до най-високите части на Рила и Пирин около минус 12° - минус 15°. Вятърът и отрицателни температури създават реална опасност от измръзване.

По Северното Черноморие ще завали сняг, а постепенно дъждът по Южното ще премине в сняг. На места, главно по южното крайбрежие, валежите ще бъдат значителни. Температурите през деня ще са бъдат от минус 3° по северното крайбрежие, до около 1° на юг от Бургас, но ще продължат да се понижават. Ще духа силен и бурен североизточен вятър с пулсации до 24-26 м/сек и ще има снежни виелици и условия за навявания. Вълнението на морето ще бъде бурно - 5-6 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.