1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Между 500 и 1000 бездомни котки ще бъдат превантивно кастрирани в София през 2013 г.

Между 500 и 1000 бездомни котки ще бъдат превантивно кастрирани в София през 2013 г.

Дейността е възложена на природозащитната организация "Четири лапи"

Между 500 и 1000 бездомни котки да бъдат превантивно кастрирани в София през 2013 г., за да не се допусне увеличаването на популацията им. Дейността е възложена на природозащитната организация "Четири лапи", която трябва да създаде съвместен проект с частни ветеринарни клиники.

Мярката ще бъде реализирана за първи път и е залегнала в доклад на столичните общински съветници Лорита Радева (ГЕРБ), Венетка Серафимова (ГЕРБ), Татяна Георгиева (ГЕРБ) и Альоша Даков (БСП).

Задължението е част от договора на организацията със Столичната община за следващите 10 години за безвъзмездно ползване на имот на местната управа за създаването на нов кастрационен център за безстопанствени кучета. "Като изчезне единият проблем, се появява другият - котките", аргументира решението пред "Дневник" директорът на "Общински земи, гори и поземлени отношения" Нина Макарова.

"Четири лапи" ще разкрие кастрационен център в Банкя, където се очаква догодина да минат до 2000 кучета. Предлага се и договор със сдружение "Германо-българска помощ за животните" за кастрационен център в "Лозенец". Решението ще бъде взето на редовното заседание на общинския съвет в четвъртък.

"Четири лапи" за своя сметка ще оборудва ветеринарна лечебница, ще залавя, кастрира, ваксинира, обезпаразитява и маркира до 2000 бездомни кучета на година, ще осигури заплати на екипа, ще обработва заловени животни и от общинското предприятие "Екоравновесие" и ще поеме разходите за телефон, интернет, застраховките на сградата и имуществото.

"Германо-българска помощ за животните" ще приема и обработва за своя сметка до 50 кучета на месец, заловени от "Екоравновесие", ще осигури персонал, ще плаща сметките си и ще изгради навеси и дворчета в обекта.

По двата договора общината се задължава да предоставя чипове за обработените животни, да плаща сметките за ток, вода, изгребна яма и извозване на биологичните отпадъци, както и да предостави безвъзмездно терен на двете организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.