1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международна компания планира да построи втори ветроенергиен парк край Каварна

Международна компания планира да построи втори ветроенергиен парк край Каварна

Все още липсва добра нормативна база за производството на екологично чиста енергия, според инвеститорите

Международната компания AES Geo Energy планира да построи втори ветроенергиен парк край Каварна. Това съобщи управителят на българо-германското дружество Geo Power Томас Функе, цитиран от БТА.

Компанията проектира парк край Силистра, има намерение да получава електричество от силата на вятъра и в Турция.

След приемането ни в Европейския съюз пред България е поставено изискването да приеме програма за  устойчиво дългосрочно развитие на вятърната електроенергия за осигуряване на 16 на сто от енергията от ВЕИ до 2020 г. Ако не изгради собствени ВЕИ електроцентрали, България ще трябва да закупи процентите, които не ѝ достигат, от други страни. 

Производството на екологично чиста енергия и конкретно добивът на енергия от вятър е нова за страната дейност. Все още липсва достатъчно опит и добра нормативна база. Според Томас Функе новият закон за  енергията от възобновяеми източници, приет през април, се приема противоречиво от инвеститорите в България. Това му давало повод да смята, че те вече нямат афинитет към възобновяемата енергия.

Преди година и половина AES Geo Energy - съвместно дружество между американската енергийна компания AES и българо-германското Geo Power, завърши най-големия в Югоизточна Европа ветроенергиен парк "Свети Никола" с инсталирана мощност 156 мегавата, припомни Томас Функе. 

Той посочи, че паркът все още не работи с пълен капацитет, а с 80 на сто от планираната мощност заради проблеми в присъединяването  на произведената електрическа енергия. Управителят на Geo Power обясни, че в момента на пуска НЕК не била готова да приеме произведената от силата на вятъра енергия. Това според него може да стане след завършването на две подстанции - в каварненското село Видно и край град Добрич.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.