1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международна конференция „Промените в климата – ключово предизвикателство пред Европа”

Международна конференция „Промените в климата – ключово предизвикателство пред Европа”

Държавната агенция по горите е съорганизатор на събитието

Партньорите по проект FUTUREforest, в рамките на програма INTERREG IV C, финансиран от ЕС, организират международна конференция, на 6 и 7 октомври 2009 г., в Барселона, Испания.

Основната цел, която си поставят проектните партньори от седем европейски страни - Германия, Испания, Латвия, Словакия, Франция, Великобритания (Уелс) и България, е да се подобри ефективността и да се адаптира провежданата горскостопанска политика и практика, с цел - подпомагане намаляването на неблагоприятното влияние на климатичните промени върху горските екосистеми, в съответствие с Европейския горски план за действие.

Ключовите дейности по проекта са свързани с оценка на влиянието на климатичните промени върху: водния баланс, почвата, биологичното разнообразие, производството на дървесина и на недървесни горски продукти, качеството на въздуха и природните рискове. Очакваните резултати, които се предвижда да бъдат представени в края на проектния цикъл в Брюксел, включват: проучвания в проблемните насоки, обмен на опит, демонстриране на добри практики по ключовите дейности, издаване на практическо ръководство, съдържащо горскополитически препоръки към заинтересованите страни.

Конференцията ще предостави платформа, за да обясни някои от извършените основни дейности, които се извършват вече от всеки регионален горски сектор с цел - подготовка за промяната и многофункционалността и да предостави нови възможности на горите, с оглед тяхната адаптация към променящиге се климатични условия. Тя също така ще изтъкне ключовата роля, която гори могат да играят в подобряването на околната среда чрез намаляване на регионалните природни рискове и увеличаване на количеството на улавяния въглерод.

Проектният екип на Държавната агенция по горите е съорганизатор на събитието. Предвижда се участие на българските учени и експерти в работната сесия и в дискусиите с презентации и съобщения във всяка една от обособените работни групи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.