1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международната агенция по енергия очаква повишение с 20% на въглеродните емисии до 2035 г.

Международната агенция по енергия очаква повишение с 20% на въглеродните емисии до 2035 г.

Температурите на планетата ще се повишат с над 3,5 градуса по Целзий

Международната агенция по енергия (МАЕ) очаква повишение с 20% на въглеродните емисии до 2035 г., а температурите на планетата ще се повишат с над 3,5 градуса по Целзий, се казва в неин доклад, оповестен днес, предаде АФП.

"Вратата за повишаване на температурата с два градуса е затворена", ако правителствата не предприемат нови действия до 2017 г., предупреждава МАЕ. С увеличаването с 20% въглеродните емисии ще достигнат 36,5 гигатона през 2035 г., а въглеродните емисии, натрупани между 2010 и 2035 г., ще представляват три четвърти от емисиите през последните 110 години, се казва в доклада на МАЕ.

А ако държавите се откажат от обещаните действия, температурите на планетата ще се увеличат с 6 градуса по Целзий, допълва МАЕ. Маневреното поле е тясно, защото 80% от разрешените въглеродни емисии до 2035 г. за постигане на целта за увеличаване на температурите само с два градуса, вече са запълнени.

Поради това МАЕ приканва държавите да инвестират без забавяне, за намаляване на тези емисии. Ако това не стане, за всеки инвестиран долар в чисти технологии, който не бъде похарчен преди 2020 г., ще са необходими допълнителни 4,30 долара за компенсиране на повишаването на въглеродните емисии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.