1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Милиони нощни пеперуди се появиха в Мадрид

Милиони нощни пеперуди се появиха в Мадрид

Феноменът е резултат на ветровете и горещината след поройните дъждове през пролетта

Милиони нощни пеперуди се появиха в Мадрид в резултат на ветровете и горещината след поройните дъждове през пролетта, съобщи Франс прес.

Навсякъде в града хора се "борят" с пеперуди, влезли в спалните им, след като са били привлечени от светлината. Феноменът стана причина за шегички и размяна на много послания в "Туитър", пише БТА.

Изследователят Роже Вила от лаборатория в Барселона, която изследва разнообразието и еволюцията на пеперудите, е идентифицирал три вида нощни пеперуди въз основа на снимки. "Повечето от тези пеперуди са дошли от Южна Испания, но някои произхождат от Северна Африка и са прекосили Гибралтарския проток", заяви той.

"Това се дължи на особени климатични условия. След студената и влажна пролет времето внезапно се затопли, когато пеперудите бяха готови да излязат от пашкулите си", обясни Роже Вила.

"Тези насекоми не са свързани с никакъв риск за здравето", категоричен е специалистът. "Дошли са до Мадрид заради посоката на ветровете. Продължителността им на живот е една седмица и те ще изчезнат до няколко дни. Хубаво ще е да се разбере дали ще има ново нашествие на нощни пеперуди", каза още Вила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.