1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Асен Личев обсъди възможностите за укрепване на морско-спасителните дейности с капитан Андрей Станев

Министър Асен Личев обсъди възможностите за укрепване на морско-спасителните дейности с капитан Андрей Станев

Министър Асен Личев се срещна с капитан Андрей Станев, ръководител на операцията и капитан на влекача "Кастор", с който беше изтеглен заседналият кораб "Вера Су" от скалите на Защитената местност „Яйлата“.

Двамата обсъдиха перспективите за административно укрепване и възстановяване на морско-спасителните дейности, конкретно необходимостта от нов комплексен спасителен кораб, в т.ч. и за целите на опазване на морската среда от разливи на горива. Обсъдени са и потенциални възможности за внасяне на нужната техника за аерация на акваторията на пристанищата.

Припомняме, че в началото на октомври, още преди успешното завършване на спасителната операция, министър Асен Личев отправи с писмо официално предложение до министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта да дадат спецификации за необходимото оборудване за Морска администрация и за Гранична полиция за реакция и справяне с подобни проблемни ситуации, за което финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма „Околна среда“.

С плакет и поздравителен адрес министър Личев изказа благодарност към капитан Андрей Станев за осъществяването на мисията по изтеглянето на заседналия плавателен съд. „Изразявам признателност, че в извънредни условия не се поколебахте да изпълните качествено тази сложна и рискована операция“, каза министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.