1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Асен Личев предложи хижа „Саръгьол" за обект на културното наследство

Министър Асен Личев предложи хижа „Саръгьол" за обект на културното наследство

Гората около имота е вековна и уникална със своята автентичност, състав и възраст

Министърът на околната среда и водите Асен Личев изпрати заявление до министъра на културата за определяне на хижа „Саръгьол" като обект на недвижимо културно наследство.

Хижа „Саръгьол" попада в границите на Национален парк „Рила", в който горите, земите и водните площи са в режим на изключителна държавна собственост. Имотът е предоставен за управление на Министерството на околната среда и водите със заповед на областния управител на Област София от февруари 2021 г. Той се намира в непосредствена близост до защитена територия „Централен Рилски резерват“.

Дворецът „Саръгьол“ представлява обширна дървена сграда, използвана като ловна хижа от царете на Третото българско царство. Построен е от Цар Фердинанд I между 1912 и 1914 г. След 1946 г. „Саръгьол“ е национализиран, ремонтиран и съхранен в автентичния си вид. Стилът е съчетание на възрожденски и алпийско-европейска архитектура.

Гората около имота е вековна и уникална със своята автентичност, състав и възраст. Хижата е подстъп до ядрото на най-голямата популация на балканска дива коза в страната, а в непосредствена близост са едни от най-съхранените и запазени местообитания на глухар и кафява мечка. Тези видове, които са вписани в Закона за биологичното разнообразие, са индикатори за състоянието на горите и критерий за висока стойност на биологичното разнообразие в тях.

„Съчетаването на историческото значение на обекта с уникалния ландшафт и богатото биологично разнообразие в района предпоставя да бъдат положени необходимите грижи за съхраняване на хижа „Саръгьол“ – посочва министър Асен Личев в писмото си до министъра на културата.

МОСВ предвижда хижата да бъде функционално обособена като научно-координационен център за обмяна на опит и провеждане на обучения между експерти от системата на министерството и учени, занимаващи се с изследване и мониторинг на биологичното разнообразие. С полагане на необходимите грижи, в активния летен сезон сградата може да стане достъпна и за посещения на туристи с културно-познавателна цел.

Предстои от Министерство на културата да бъде преценена възможността за провеждане на процедура по идентифицирането на хижа „Саръгьол“ като недвижима културна ценност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.