1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Асен Личев се срещна с посланика на Кралство Дания в България

Министър Асен Личев се срещна с посланика на Кралство Дания в България

Н. Пр. Нилсен представи накратко постиженията на страната си в областта на опазването на околната среда

Днес министърът на околната  среда и водите Асен Личев се срещна с новоназначения посланик на Кралство Дания в България Негово Превъзходителство господин Йес Брогорд Нилсен.

В отговор на интереса на датската страна министър Личев представи проектите на МОСВ, включени в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с уговорката, че те все още са в процес на консултации с Европейската комисия. Тези проекти са „Интегриране на екосистемния подход и прилагане на решения, базирани на природата в опазването на защитените зони от мрежата „Натура 2000“ и „Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт“ от частта „Биоразнообразие“ на стълб „Зелена България“.

Йес Брогорд Нилсен

Министър Личев подчерта, че България, заедно с европейските си партньори, работи усилено през последните месеци, за да осигури подходящата рамка за трансформация, като предложената широкомащабна финансова подкрепа за инвестиции и реформи е изключителна възможност за устойчиво икономическо развитие, фокусирайки се върху зеления преход, кръговата икономика и цифровизацията. Реализирането на Плана ще помогне на България да стане по-устойчива, което е важен отговор както на икономическата криза, така и на предизвикателствата на 21 век.

Н. Пр. Нилсен представи накратко постиженията на страната си в областта на опазването на околната среда, като се спря по-конкретно на управлението на водите и отпадъците. Той предложи по-тясно сътрудничество в тези сфери, като отправи покана, при интерес българска делегация да посети демонстрационни центрове, в които може да се запознае с прилаганите в Дания  високи технологии в двете области. Министър Личев прие отправеното предложение.

Срещата завърши с изразяване на увереност, че отношенията между двете страни ще продължат да се развиват в дух на приятелство и конструктивност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.