1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Борислав Сандов: Вече отчитаме гласа на децата и младите хора в решенията за околната среда

Министър Борислав Сандов: Вече отчитаме гласа на децата и младите хора в решенията за околната среда

Докладът на изследователския център на УНИЦЕФ „Иноченти“ анализира как най-богатите държави в света се справят с осигуряването на здравословна среда за децата

„Когато взимаме решения и определяме политиките в околната среда и изменението на климата, трябва да чуваме гласа на децата и младите хора. Ние вече го правим и работим за подобряване на средата им на живот“. Това каза вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов днес при представянето на проучването на УНИЦЕФ на тема „Места и пространства: Околната среда и благосъстоянието на децата“. Докладът на организацията беше представен в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

С Министерството на образованието и науката МОСВ работи по обновяване на учебните програми, така че да се интегрира темата за климатичните промени в училище. „С Министерството на здравеопазването работим активно, за да направим съпоставка на картата на общественото здраве с картата на замърсяването. Има пряка връзка между замърсената околна среда и заболяванията“, убеден е министър Борислав Сандов. Днес той обяви и началото на новата програма на МОСВ „Политики за младежта в сферата на околната среда” („Младежи за околна среда“). Целта на Програмата е повече млади хора да се включат в дейности, свързани с опазването на околната среда. Насърчава се максимално широк териториален обхват на дейностите и включване на младежи от малките населени места в страната.

„Всяко дете в света е засегнато от климатичните промени, от влошаването на околната среда и от загубата на биоразнообразие. За съжаление, действията изостават и са недостатъчни, което означава, че негативното влияние върху децата ще се увеличи. Най-важното е да започнем да действаме и при всяка екологична политика да поставяме в центъра нуждите на децата“, заяви Саня Шаранович, заместник-представител на УНИЦЕФ в България.

Докладът на изследователския център на УНИЦЕФ „Иноченти“ анализира как най-богатите държави в света се справят с осигуряването на здравословна среда за децата. Сравнителното изследване е проведено сред 39 развити страни с фокус върху отражението на околната среда върху децата и какви мерки могат да предприемат държавите, за да подобрят средата, в която те живеят и растат. България заема 35-о място в класацията. Много деца дишат токсичен въздух у дома и навън, сочат данните. България е сред държавите, в които има високи нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Децата в бедните домакинства са изправени пред по-високи рискове по отношение на замърсяването на въздуха в дома, достъпа до безопасна и чиста вода и тъмните жилища, които обитават.

Резюме на доклада на УНИЦЕФ можете да откриете ТУК, а представянето на България в класацията ще видите в  кратко видео по темата.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.