1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Борислав Сандов се включва в световна кампания за защита на почвите

Министър Борислав Сандов се включва в световна кампания за защита на почвите

Инициаторът на движението „Save Soil“ ще посети България

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов се включва в международна кампания за повишаване на осведомеността и промяна в отношението към опазване на почвите на планетата. Във вторник той ще се срещне с духовния индийски водач Садгуру, който е и инициатор на движението „Save Soil“ – „Спасете почвата“.

Според данните на движението, 52% от почвата в света вече е със силно влошени качества. При сегашните темпове на влошаване всеки ден, 90% от почвата в света ще бъде с ниски показатели до 2050 г. Половината от горния почвен слой на планетата е изгубен през последните 150 години – така всяка секунда губим един декар почва. Тъй като този проблем се задълбочава по целия свят, той ще окаже въздействие върху редица области, включително производството на храни – според прогнозата спадът ще е над 40% за 20 години.

Посветен на каузата в защита на почвите и в стремежа на движението да алармира обществото и правителствата по света, Садгуру е предприел пътешествие с мотоциклет през Европа и Азия. В името на тази кауза той е тръгнал преди месец от Лондон, ще измине 30 000 км през 25 държави в Европа, Близкия Изток и ще завърши пътуването си в Индия. Духовният водач ще бъде в България от 18 до 20 април – София е спирката по пътя от Будапеща към Букурещ.

В рамките на това посещение срещата на министър Борислав Сандов със Садгуру ще бъде във вторник, 19 април, 2022 г. След това ще дадат брифинг, на който ще запознаят медиите с темите, обсъдени по време на срещата.

Брифингът ще се проведе от 17:30 часа в сградата на МОСВ на бул. „Мария Луиза“ 22.

Повече за кампанията на движението „Save soil“, проблема с унищожаването на почвите и усилията на всички хора по света, пътуването, посещението и програмата на Садгуру в България можете да видите на https://consciousplanet.org/bg и на https://events.savesoil.cc/?program=Save%20Soil&category=Europe

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.