1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Десислава Терзиева: Трябва да се помисли за категоризация на плажовете

Министър Десислава Терзиева: Трябва да се помисли за категоризация на плажовете

Нужно е да се разработи нормативна уредба, с която да се уеднакви ползването им

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева съобщи пред журналисти, че е нужно да се помисли за разработване на нормативна уредба, с която да се уеднакви ползването на плажовете и те да се използват само чрез концесиониране, като се уредят заварените случаи, предаде bTV.

Терзиева се срещна с представители на Асоциацията на концесионерите на морските плажове и напомни, че в договорите за отдаване под наем на плажове пише, че те автоматично се прекратяват. Има доста добросъвестни наематели и трябва да помислим и над този въпрос, посочи тя и допусна възможността да се въведе "особено право на ползване" на тези имоти, които са изключителна държавна собственост. По този начин концесионерът ще бъде задължен да ползва имота така, че той да бъде опазен като природен ресурс.

Министър Терзиева каза, още че трябва да се помисли евентуално и за някаква категоризация на плажовете, като целта не е да има плажове за бедни и богати, а да се плащат приемливи цени за всеки плаж. По думите й предстоят срещи с областните представители и общините, за да се чуе и тяхното мнение и на срещата ще бъде обсъдена и възможността максимално да се използват средствата, събрани по Закона за устройството, Черноморското крайбрежие, от общините от концесионното възнаграждение, които са за подобряване на инфраструктурата край плажовете.

Методиката за определяне на концесионното възнаграждение трябва да се преразгледа, тя не е най-справедливата, заяви министърът. Изменението на методиката трябва да стане със законови промени, допълни Терзиева. Това ще стане след анализ за 4 - 5 години какви точно концесионни възнаграждения са били плащани и какви неустойки са налагани.

По време на срещата с министъра, концесионерите са посочили като основен проблем в работата им - комуникацията на държавата с тях. По думите й, концесионерите смятат, че през последните няколко години комуникацията с министерството е била прекратена. По време на контрола по плажовете не се е зачитало мнението на концесионерите и на наематели и то не се е вземало предвид при налагане на съответните неустойки и санкции. На срещата стопаните на плажовете са заявили, че концесионното възнаграждение е доста високо. Те са поставили и въпроса за категоризирането на плажовете, защото според тях плажовете са различни по вид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.