1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димитров даде начало на изграждане на компостираща инсталация за зелени отпадъци на Враца и Мездра

Министър Димитров даде начало на изграждане на компостираща инсталация за зелени отпадъци на Враца и Мездра

Инсталацията ще обслужва 80 777 жители на двете общини

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров участва в церемонията по първа копка за изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци на общините Враца и Мездра. Заедно с кметовете на Враца Калин Каменов, на Мездра Иван Аспарухов и представителя на строителя Стоян Кисьов той даде началото на изпълнението на проекта.

„С проекти като този имаме възможност директно да инвестираме в здравето на хората и в една по-чиста среда за всички нас. С изпълнението му ще се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на общините Враца и Мездра. Това ще помогне да се изпълнят европейските и национални цели за поетапно намаляване на депонирането на този вид отпадъци. Грижата за хората не е пожелателна, а е задължителна и ние като институции играем главна роля в тази споделена отговорност“, каза министър Димитров.

Общата инвестиция по проекта „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца“ е над 5,8 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ, осигурена от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г (ОПОС), е  в размер на 4,4 млн. лв., а съфинансирането от бенефициента Община Враца и партньора Община Мездра – над 1,4 млн. лв. Предвижда се да бъде изградена компостираща инсталация с капацитет 8000 тона годишно. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Инсталацията ще обслужва 80 777 жители на двете общини.

Кметът Калин Каменов заяви, че с реализирането на проекта за обработка на зелени отпадъци Враца ще е пример за това как изхвърленото може да бъде екологичен продукт. „Успоредно с изграждането на компостиращата инсталация започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма вместимост. Сред мерките за ефективно управление на отпадъците планираме и инициативи за насърчаване на разделното събиране. С общи усилия можем да направим Враца чист и зелен град”, добави Каменов. Кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари за ползотворното сътрудничество и добави, че с тази инсталация ще се затвори целият цикъл на обработването на биоразградими отпадъци.

Представителят на фирмата-изпълнител Стоян Кисьов каза, че ще се изгради иновативно съоръжение за обработката на над 7200 тона зелени отпадъци годишно. Те ще се превръщат в суровина за дейности в озеленяването и земеделието.

Министър Димитров съобщи още, че в община Враца се изпълняват и други ключови проекти по ОПОС. Реконструирана и въведена в експлоатация е пречиствателна станция за отпадъчни води. Успешно е приключил и първият етап от реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежи на град Враца.

По покана на кмета Калин Каменов министър Емил Димитров проследи работата по изграждането на нов довеждащ водопровод за Враца. В момента се работи по полагане на сферографитни чугунени тръби при строежа на новия водопровод от язовир „Среченска бара“ до града. Подобна реконструкция се извършва за пръв път от 70-те години насам. Използва се иновативна технология, съобразена с всички екологични норми. Дейностите са част от последната фаза на проекта за водния цикъл на Враца, финансиран по ОПОС – инвестициите възлизат на над 115 млн. лв. (от които безвъзмездната помощ е над 78 млн. лева.), а срокът на изпълнение е краят на 2021 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.