Министър Димитров награди победителя във фотоконкурса на Българската асоциация по водите

Снимка:

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров участва в награждаването на победителите в традиционния фотоконкурс на Българската асоциация по водите (БАВ), който тази година се проведе под надслов „Вода за живот“. Призовете бяха връчени вчера на церемония в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

„В момента около 75% е запълването на язовирите с предназначение за питейно-битово водоснабдяване. През последните месеци разбрахме, че водата е изключително важна. А вие от ВиК сектора го знаете най-добре – остаряла мрежа, малко пари. Трябва да опазваме този ресурс“, каза министърът при откриването на изложбата, в която са представени фотосите на участниците в конкурса. Той връчи приза на носителя на първа награда Георги Гавраилов и насърчи любителите на фотографията да се включат и догодина в инициативата на асоциацията. Миналото лято авторът на снимката, спечелила приза, поставил на масата в двора съд с вода, за да пият птиците в горещия ден. „Изрязах дъното на една бутилка и налях вода. Една сойка след като се напи, влезе и се окъпа. Направих десетина кадъра и избрах този като го кръстих „Личното ми джакузи“, разказа Георги Гавраилов.

МОСВ по традиция осигурява наградния фонд за победителите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Целта на фотоконкурса е да се даде възможност на талантливи хора да покажат своите способности в областта на фотографията, изразявайки виждането си за водата като безценен природен ресурс – в бита, ежедневието, заобикалящата ни среда, подчертавайки значението на водата. 

„Конкурсът е традиция с огромен заряд, затова трябва да се продължи“, категоричен беше министър Димитров.

Сред класиралите се в конкурса „Вода за живот“ са и любители на фотографията, които участваха и във фотоконкурса „Природолюбие в четири сезона“, проведен в края на миналата година от МОСВ. Илия Левков с кадъра „Дъждът – спасението за дъждовника“ получи наградата на онлайн публиката. Клуб „Пирински стражи“ от Гоце Делчев беше отличен в категорията за обществена институция за фотоса „Естествен чист водоизточник“. Награди на участници връчиха и председателят на комисията по околната среда и водите в Народното събрание Ивелина Василева, председателят на БАВ Иван Иванов, изпълнителният директор на ПУДООС Михаела Габрашкова и директорът на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Илияна Тодорова.