1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Ще бъде спазен поетият от предшественика му ангажимент за разсрочване на увеличението на отчисленията на общините за депониране на отпадъци

Общините да не се поддават на натиск от консултанти за оскъпяване на проекти за рекултивация на сметища. Това призова министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес на дискусия по актуални въпроси в областта на околната среда в рамките на общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). „Всеки, който си мисли, че ще получи над обявената цена 55 лева на кв. м. за рекултивация на сметище да знае, че няма да ги  получи“, предупреди министърът.

„Искам да си оправите сметищата, да си сложите сепариращи и компостиращи инсталации. Целта е да не запълваме тези сметища за много по-малък период отколкото са предвидени“, заяви министър Димитров. Той посочи, че са осигурени средства за това от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г., както и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). „Бъдете инициативни, имаме срокове, които ни притискат. Искам тази година резултатите да бъдат не по-малки и не по-лоши от миналата. Искам тези кметове, които могат, да си усвоят парите по който и да е проект, нямам за цел да ги икономисвам или някой да бъде санкциониран“, категоричен беше министърът. Той призова също общините да произвеждат качествен RDF, който да се изгаря в мощностите, отговарящи на изискванията.

Министър Димитров увери, че ще бъде спазен поетият от предшественика му ангажимент за разсрочване на увеличението на отчисленията на общините за депониране на отпадъци и те ще се увеличат плавно на 3 пъти през следващите години до достигането на максимален размер. За 2020 г. ще е 69 лв., 2021 – 82 лева, 2022 г. – 95 лева. Предстои обнародване в „Държавен вестник“ на Наредба №7, която предвижда плавно увеличение на размера на отчисленията.

По отношение на водите министърът призова кметовете да прегледат какви сондажи имат и да се узаконят тези, които са без разрешения за ползване. Също така да се приведат спрямо изискванията Санитарно-охранителните зони. Той съобщи, че ще се търси възможност чрез ПУДООС да се отпуснат средства за малки проекти, с които да се осигури допълнително вода за питейно-битови нужди. 

„Искаме да работим в много тясно сътрудничество с НСОРБ. Вие сте избрани пряко от хората и отговаряте пряко пред тях. В администрацията ние имаме процедури, по които обявяваме и осигуряваме средства. Моля ви бъдете по-настоятелни и спазвайте сроковете и процедурите“, каза още министърът.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.