1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов подписа договор за изграждане на инсталации за отпадъци на общините Мадан, Златоград и Неделино

Министър Димов подписа договор за изграждане на инсталации за отпадъци на общините Мадан, Златоград и Неделино

Общият размер на инвестицията е над 9 млн. лева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на общините Мадан – Фахри Молайсенов, Златоград – Мирослав  Янчев, и Неделино – Боян Кехайов, подписаха договор за изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци.

По проекта ще се изградят компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. Общият им капацитет е 4200 т годишно. Съоръженията ще обслужват над 27 500 жители. В трите общини няма инсталации и съоръжения за предварително третиране на битови отпадъци и за рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Събраните битови отпадъци сега се обезвреждат чрез депониране на регионалното депо в Мадан.

„България продължава напред в постигането на основните цели в сферата на отпадъците – да намалим депонирането и да вървим към преработка. Този дебат тече и в рамките на Европейския съюз. Амбициозната цел на България е в средата на това столетие да се достигне до максимално ниско ниво на депониране. Това означава да успеем да превърнем отпадъка в суровина“, каза министър Димов. Той даде за пример завода за отпадъци на Столичната община. „След направената на място проверка установихме, че 80% от отпадъка се рециклират. Целта е да увеличаваме добавената стойност и да намалим тежестта върху околната среда“, допълни министърът.

„Радвам се, че след тригодишна подготовка подписваме договор. Проектът ще е в полза на общините и хората, които вече ще плащат по-ниски отчисления и данъци“, каза кметът на Мадан Фахри Молайсенов и благодари на МОСВ и ОПОС за доброто сътрудничество. „Осъзнаваме колко отговорен е проектът и колко тежка е задачата ни занапред. Ние знаем какво предизвикателство е да се управляват европейски средства и поемаме отговорност да изпълним успешно ангажимента си и да рециклираме над 70-80% от отпадъка в нашия регион“, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Министър Димов увери, че МОСВ ще окаже подкрепа в процеса на реализацията на проекта. „Заедно с още няколко общини, вие сте първи в управлението на такива проекти и имате задачата да прокарате правилния път“, добави той.

Общият размер на инвестицията е над 9 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ в размер на над 6,8 млн. лв. е осигурена от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.