1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов спира разглеждането на доклада по ОВОС за скалната кариера в с. Ъглен

Министър Димов спира разглеждането на доклада по ОВОС за скалната кариера в с. Ъглен

Ще се извърши хидрогеоложко проучване, с което да се определят зоните за сигурност около карстовите извори в района на селото

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще разпореди на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен да спре разглеждането на Доклада по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно намерение за разкриване на кариера за добив на варовици и скалнооблицовъчни материали в землището на луковитското с. Ъглен. Това съобщи министърът, който  заедно с омбудсмана Мая Манолова посети селото и проведе среща с жителите, които протестират срещу концесията. Разглеждането на доклада по ОВОС ще се прекрати, докато „ВиК – Ловеч“ не извърши хидрогеоложко проучване, с което да се определят зоните за сигурност около карстовите извори в района на селото и ще се види дали кариерата попада в техния обхват.

Основните опасения на населението, изразени на срещата са, че дейността на кариерата може да замърси питейната вода на селото, трафикът на тежкотоворни автомобили може да предизвиква шум, запрашаване и разбиване на пътищата, както и да бъде увредена чистотата на въздуха и земеделските земи в района.

Министър Димов съобщи, че е поискал допълнителни становища от Регионална здравна инспекция в Ловеч относно евентуални рискове за здравето на населението от дейността на кариерата, както и от Областно пътно управление по отношение на допълнителните натоварвания от тежкотоварния трафик.  Ще се изчака и хидрогеоложкото проучвате на „ВиК-Ловеч“. Министърът увери, че лично ще се запознае с всички становища и ако се докаже, че има какъвто и да е риск за здравето на гражданите и околната среда, разрешение за добив няма да бъде дадено.  Ако обаче експeртизите  покажат,че няма риск от негативно въздействие, няма да има основателна причина да се спре доклада за ОВОС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.