1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Ивелина Василева: Най-усложнена остава обстановката при язовир „Жребчево“

Министър Ивелина Василева: Най-усложнена остава обстановката при язовир „Жребчево“

Червеният код за реките Тунджа и Марица остава в сила

„По данни получени от Басейновите дирекции и експлоатационните дружества най-усложнена остава обстановката в района на язовир „Жребчево“, където се изпуска вода през основния изпускател с обем 150 м3/сек. С особено внимание наблюдаваме и язовирите „Тича“ и „Копринка“. Към момента ситуацията е стабилна, въпреки че от утре, по данни на НИМХ се очакват нови валежи“, коментира министър Ивелина Василева.

Тя отбеляза, че в Министерството на околната среда и водите продължава да е активирано Оперативното звено, тъй като и днес се очакват повишения на речните нива в цялата страна. Активирана е 24-часовата работа на Звеното, включително в почивни и празнични дни, като се цели минимизиране на риска от наводнения, предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.
 
В сила остава обявеният рано сутринта днес червен код за тревога в гр. Елхово, където водното количество на река Тунджа е 153,524 м3/сек, а при пункт гр. Свиленград на р.Марица е 1284,704 м3/сек.
 
Във връзка с постъпили данни за достигане на критични нива в язовирите „Копринка“  и  „Тракиец“ и привеждането на режима на работа при аварийна ситуация на язовир „Жребчево“, още вчера бе изпратено съобщение до МВР за предприемане на  действия за уведомяване на жителите в населените места, разположени надолу по течението, които са застрашени от наводнение и заливане на големи площи в техните землища.
 
Язовирите, които преливат през преливника и се изпускат са:
 
Община Смядово - яз. „Янково”, яз. „Качица”, яз. „Кълново”
Община Търговище - яз. „Вардун“
Община Върбица - яз. „Станянци” , яз. „Конево 2”; 
Община Приморско - яз. „Ново Паничарево”  прелива през преливника с 12 м.3/сек. и се изпуска с 1,2 м.3/сек, 
Община Средец – яз. „Зорница 3”. Превантивно са евакуирани жителите на с.Радойново и с.Драка.
Язовир „Зорница 1“, прелива през преливника. На 04.12.2014 г. е прокопан допълнителен преливник за освобождаване на обеми. Днес същият ще бъде още продълбочен.
Община Айтос – яз. „Таушан Кайряк“
 
МОСВ разчита на стриктно изпълнение на законовите задължения на собствениците или ползвателите на хидротехнически съоръжения, да уведомяват предварително при изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на Министерството на вътрешните работи, а за трансграничните реки - и граничната полиция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.