Министър Ивелина Василева връчи наградите за екологични проекти на конкурса „Инфраструктура България 2016“

Наградените проекти са финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013“.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева връчи наградите на Столичната община и община Габрово в категория „Екологична инфраструктура“ по време на първата церемония за връчване на наградите за принос в развитието на инфраструктурата на България, която се състоя на 23 февруари в София. Учредител на конкурса е „Градът Медиа Груп“, а инициативата е под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на околната среда и водите.

Първа награда в категория „Екологична водна инфраструктура“ получи Интегрирания проект за водния цикъл на Габрово, а в категорията „Екологична инфраструктура за третиране на отпадъците“ наградата бе присъдена на столичния Завод за механично-биологично третиране на отпадъци. Проектите са финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013“.

„Изградихме 50 пречиствателни станции за отпадъчни води, положихме повече от 2500 км водоснабдителна и канализационна мрежа, завършихме 18 регионални системи за управление на отпадъците, които обслужват 4 милиона жители в страната. През настоящата година общините ще могат да ползват ресурс от близо 1700 млн. лв. в сектора води и 200 млн. в сектора отпадъци. Това са възможности да инвестираме в по-добрия начин на живот на гражданите на България, в създаването на условия и предпоставки за развитие на икономиката и привличане на инвестиции“, отбеляза в приветствието си министър Василева и благодари на всички участници в процеса, които полагат усилия за изграждане на необходимата базова инфраструктура за чиста околна среда.

Водният проект на община Габрово е първият завършен голям проект в сектор води, на стойност близо 90 млн. лв. Той е един от проектите с най-дълга история, благодарение на който след 8 години подготовка и 3 години работа на терен в Габрово се изпълни цялостна инвестиционна програма за ефективно управление на водните ресурси. Нови съоръжения и съвременни инженерни технологии по целия път на водата вече гарантират екологосъобразни и надеждни ВиК услуги. Изградени са 120 км ВиК мрежи за двойно намаляване на водните загуби и отвеждане на отпадъчните води. Напълно модернизирани са двете пречиствателни станции, като пречиствателна станция за питейни води бе първата, реконструирана в рамките на Оперативната програма.

Проектът на Столичната община за Завод за механично-биологично третиране на отпадъците, изпълнен за по-малко от две години, е най-големият и най-сложният, реализиран в сектор отпадъци. Тази зелена инвестиция на  стойност близо 350 млн. лв. обезпечи модерна и интегрирана система за управление на битовите отпадъци на София, с капацитетът 410 000 тона годишно. Модерното технологично оборудване гарантира обработка на отпадъците в съответствие с най-добрите европейски практики за предварително сортиране, механично и биологично третиране на отпадъците. Проектът инвестира не само в нова базисна инфраструктура, а в цялостна и завършена система за ресурсна и екологична ефективност, съвременна експлоатация и устойчиво управление на сектора.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.