1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова: Трябва да намалим до минимум загубите по ВиК проектите, финансирани от ОПОС 2014-2020 г.

Министър Карамфилова: Трябва да намалим до минимум загубите по ВиК проектите, финансирани от ОПОС 2014-2020 г.

Налагането на финансова корекция по договорите с нарушения не спира изпълнението на проектите

„Нямаме право на компромиси, трябва да управляваме европейските средствата като добър стопанин. Имаме успешен старт на новата Програма „Околна среда 2021-2027“, получихме ресурс през октомври 2022 г. да продължим в посока изпълнение на необходимите действия за излизане от наказателната процедура във връзка с неизпълнение на изискванията на Директивата за пречистване на градските води. Сега общите ни усилия са насочени към свеждане до минимум на риска от загуба на средства за периода 2014-2020 г. По този начин ще се гарантира продължаване на реформите във ВиК сектора и изпълнение на политиките“. Това каза днес министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместна пресконференция с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков във връзка с изпълнението на проекти по ос „Води“ от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г.

Министър Карамфилова съобщи, че са проверени изпълняваните проекти във ВиК сектора и ще бъде наложена финансова корекция в размер на около 90 млн. лв. или 21% от общата им стойност. „Обмисляме този освободен финансов ресурс да се вложи в мерки също във ВиК инфраструктура, защото гражданите имат право на адекватни условия за живот и чиста околна среда“, заяви тя. Необходимостта да се предприемат незабавно мерки и да се подсигури цялостното изпълнение на започнатите ВиК проекти в периода на допустимост - 31.12.2023 г., наложи да се намери решение за изход от ситуацията съвместно с МРРБ и „Български ВиК Холдинг“ ЕАД.

Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ е изискала Управляващият орган на ОПОС да извърши проверка на 34 договора за строителство по общо 20 проекта, в това число 10 проекта на ВиК оператори с 21 договора и 10 проекта на общини с 13 договора. От всички договори на ВиК операторите само в 4 не са установени пропуски и нарушения, при останалите 17 договора са открити проблеми.

В резултат на проверката по 20 договора на обща стойност 412 млн. лв. с възложители ВиК дружества ще се наложи или доналожи финансова корекция в размер на 25%. Критерии за формирането на извадката от 34 договора са били: да са на стойност над 5 млн. лв., с предмет строителство инженеринг и с наличие на основни индикатори за измама при обществената поръчка само една оферта.

Нарушенията включват избор на изпълнител по договор, който не отговаря на изискванията в обществената поръчка, както и избор на изпълнител, който е трябвало да бъде отстранен заради пропуски, каквито е имало и при други фирми, но те са отстранени от конкурса.

Налагането на финансова корекция по договорите с нарушения не спира изпълнението на проектите и ще се търси индивидуален подход при всяко дружество за компенсиране на средствата така, че проектите да бъдат завършени, обясни регионалният министър архитект Иван Шишков. „За съжаление обаче тези нередности, направени в периода 2019-2020 г., ще трябва да се платят от всички български граждани“, заяви той.

Ресурсът по ос „Води“ на ОПОС е над 1,8 млрд. лева, като за проектите на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са предвидени около 1 млрд. лева. Това са 14 ВиК дружества бенефициенти по ОПОС с около 100 договора след проведени обществени поръчки с отделни изпълнители за фактическо изпълнение на проектите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.