1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Костова: Недостигът на кадри във водния сектор трябва да е държавна грижа

Министър Костова: Недостигът на кадри във водния сектор трябва да е държавна грижа

В навечерието на Световния ден на водата се проведе форум на тема „Образование и реализация в България на специалисти във водния сектор“

Министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова и зам.-министър Ренета Колева участваха днес, 21 март в кръгла маса на тема „Образование и реализация в България на специалисти във водния сектор“.

„Не само в проектирането и прединвестиционните проучвания, а в строителството и правилната експлоатация на всички съоръжения, има място за кадрите във водния сектор“, посочи в изказването си министър Костова, доскоро декан на Хидротехническия факултет в УАСГ. Тя се спря с факти на тревожната тенденция, отчетена през последните години, все по-малко млади хора да кандидатстват за обучение в трите специалности на факултета – ВиК, хидротехническо и хидромелиоративно строителство.

Министър Костова заяви, че м. г. са били положени много усилия специалностите хидротехническо и хидромелиоративно строителство да бъдат включени в списъка на защитените. Активността е подновена, в МОСВ бе проведена среща по темата с ръководството на НСОРБ, с представители на Басейновите дирекции и на РИОСВ. „Всички са категорични, че има недостиг на технически кадри във водния сектор и трябва да има държавна политика по въпроса, а не грижата за кадрите да е инициатива само на едно министерство“, каза министър Костова. Срокът е 30 юни 2017 г., необходимите документи са изпратени в МС, увери тя и попита студентите от Хидротехническия факултет в какви звена виждат реализацията си.

Форумът се състоя в Университета по архитектура, строителство и геодезия, организиран от Българската асоциация по водите в навечерието на 22 март – Световния ден на водата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.