1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Костова: Отпадъчните води са част от синята кръгова икономика

Министър Костова: Отпадъчните води са част от синята кръгова икономика

Снимка:

През първия програмен период на ОП „Околна среда“ са изградени 50 пречиствателните станции за отпадъчни води и над 2500 км ВиК мрежа

„Устойчивото управление на отпадъчните води би могло да осигури  вода, енергия, хранителни вещества и други материали, годни за повторна употреба“. Това каза министърът на околната среда и водите от служебния кабинет Ирина Костова при откриването на Деветата международна конференция БУЛАКВА – „Синя кръгова икономика“.

Разходите за управлението на отпадъчните води не могат да се сравнят с ползите за човешкото здраве, икономическото развитие и устойчивостта на околната среда, защото осигуряват нови възможности за бизнеса и създаването на повече „зелени“ работни места, изтъкна министърът.

„Реализацията  на големите инвестиционни проект във ВиК сектора изисква мобилизирането на национален управленски, експертен и изпълнителски ресурс, за да се покрият изискванията на законодателство на ЕС в областта на околната среда. В тази връзка кръговата икономика предлага оптимални  решения за разумното използване на ресурсите“, отбеляза министър Костова.

Тя представи постигнатото в тази област през първия програмен период на ОП „Околна среда“ – изграждане на 50 пречиствателните станции за отпадъчни води и над 2500 км ВиК мрежа. Припомни и направеното за чистотата на Черно море, където са инвестирани над 350 млн. лева.

Основните принципи на финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ са ресурсната ефективност и устойчивото развитие, каза главният директор на ГД ОПОС Яна Георгиева пред участниците в конференцията. Тя посочи, че утайките от пречиствателните станции са важен ресурс и трябва да се търсят начини за екологосъобразното им управление.

Именно при разработването на Регионалните прединвестиционни проучвания очакваме да бъдат предложени инженерни решения за третирането им, допълни Яна Георгиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.